Niets is in de zomer vervelender dan vroeg wakker worden door het felle zonlicht. In de zomer komt de zon namelijk al om half 6 in de ochtend op. De meeste Nederlanders zijn het niet gewend om zo vroeg op te staan, waardoor dit als zeer storend wordt ervaren. Om langer van jouw nachtrust te genieten is het mogelijk om jouw slaapkamer volledig te verduisteren. Hiermee voorkom je dat de felle zonnestralen binnendringen. Door de verduistering blijft het langer donker, waardoor jij met een gerust hart kan blijven slapen. Maar hoe verduister je nou precies een slaapkamer? In deze blog vertellen wij jou alles dat je moet weten.  

Verduisterende gordijnen 

Het gemakkelijkst is om te kiezen voor verduisterende gordijnen. Deze raambekleding beschikt namelijk over een dikkere stof, waardoor de zonnestralen worden geabsorbeerd. De zonnestralen krijgen hierdoor geen kans meer om nog een ruimte binnen te dringen. Vandaag de dag zijn verduisterende gordijnen ontzettend populair en zijn ze verkrijgbaar in verschillende stijlvolle kleuren. Zo zijn er voor ieder interieur bijpassende gordijnen te vinden. Er zijn inmiddels twee soorten verduisterende gordijnen te onderscheiden, namelijk: black-out gordijnen en dim-out gordijnen.  

 

Black-out gordijnen 

Deze gordijnen hebben de eigenschap dat ze 100% verduisterend zijn. Dit is mogelijk door een speciale coating die is aangebracht op het stof. Door deze speciale coating voelen de black-out gordijnen wat stugger aan. Daarnaast is het handig om te weten dat de achterkant van deze raambekleding over het algemeen wit is. In de zomer helpen de gordijnen dus ook tegen de warmte van de zon. Hierdoor blijft jouw slaapkamer zelfs op de warmste dagen lekker koel! 

 

Dim-out gordijnen 

In tegenstelling tot de black-out gordijnen worden dim-out gordijnen geweven met een zwarte tussenlaag. Deze gordijnen hebben een dicht geweven stof en is hierdoor niet 100% verduisterend. Het is daarom ook te adviseren om voor aankoop eerst een gratis staaltje te bestellen. Hiermee kan je dan eenvoudig testen hoeveel licht er doorgelaten wordt. Dit doe je door met een zaklamp achter de stof te schijnen. Natuurlijk heeft een geplooid gordijn meer stof dan het proefmonster. Het gratis staaltje is slechts een indicatie. Wil je er zeker van zijn dat de dim-out gordijnen voldoende verduisteren? Dan kan je het beste kiezen voor een donkere kleur. Hierbij kan je denken aan bruin, grijs of zwarte gordijnen. Het verduisteren van een slaapkamer doe je dus eenvoudig door te kiezen voor gordijnen.